Hagelkanon

Voornamelijk fruittelers ondervinden zware overlast van hagel. Hagel veroorzaakt flinke schade aan het fruit waardoor de oogst kan mislukken. Aangezien een “appelboer” afhankelijk is van zijn oogst zal dit een drama zijn voor zijn onderneming, er gaat een oogst van een jaar verloren.

De fruittelers maken daarom gebruik van een hagelkanon. Een hagelkanon schiet om de 5 seconden een ioniserende (energierijke) schokgolf de lucht in. De schokgolven bereiken een hoogte van 15 000 meter, op deze hoogte ontwikkelt de hagel zich bij een temperatuur van -50 graden Celsius. Een gedeelte van de golven wordt teruggekaatst door de wolken, hierdoor ontstaat er een botsing met de opstijgende wolken.

hagelkanon

De snelheid en energie wordt hierdoor verhoogd waardoor de schokgolven een ioniserende werking krijgen (het wegslaan van elektronen).

De schokgolven gaan voortdurend op en neer tussen de bovenste wolken en de stijgende wolken, er ontstaat een mengeling van polariteiten in de wolk. Dit brengt een kettingreactie aan micro-explosies met zich mee waardoor ijskristallen onstabiel worden.

Ze kunnen geen waterdruppels of waterdamp meer opnemen en vallen naar beneden. In hun val naar beneden doorkruisen ze de verstoringszone die is veroorzaakt door de schokgolven. Hierdoor worden de stenen versplinterd en de hagel valt uiteindelijk als regen of natte sneeuw op de grond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*