Requirements als brug

Het onderstaande praktijkvoorbeeld laat zien wat er mis kan gaan bij een haperende ‘requirementsbrug’.

Het nieuwe personeels- en salarissysteem is alweer zeven maanden geleden in gebruik genomen. Na een aantal opstartproblemen functioneert het systeem nu naar behoren. Totdat …

“ICT-afdeling, met Paul.”
“Hallo Paul, je spreekt met Theo van personeelszaken. Ik moet je toch nog een keer lastig vallen over het personeels- en salarissysteem. We hebben namelijk een groot probleem. Eén van de medewerksters, Marieke Dombo, heeft haar achternaam veranderd in Klaassen en we kunnen die naamswijziging niet doorvoeren in het systeem.”
Paul: “Oh, dat zou geen probleem moeten zijn. Je bedoelt toch dat Marieke getrouwd is met ene meneer Klaassen?”
Theo: “Nee, ze is niet getrouwd. Ze heeft alleen een andere achternaam aangenomen omdat ze niet langer Dombo wilde heten, begrijpelijk toch. Kun je voor het eind van de maand deze fout herstellen?”
Paul, enigszins geïrriteerd: “Het is helemaal geen fout. Er is nooit aangegeven dat het mogelijk moet zijn om zomaar een achternaam te wijzigen.”
Theo vasthoudend: “Iedereen weet toch dat het wettelijk is toegestaan om een nieuwe achternaam aan te vragen. Als deze fout niet voor het eind van de maand is opgelost, kunnen we het salaris van Marieke niet uitbetalen. De bank accepteert de overmaking dan niet.”
Paul geïrriteerd: “Het is geen fout. Je zult een ‘change request’ moeten indienen en dan kunnen we het in de volgende release meenemen. Die kan op z’n vroegst over drie maanden uitkomen.”
Theo: “Maar wat moeten we dan met het salaris van Marieke?”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*